Compleet verzorgde vierdaagse retraite in Myjava, Slowakije

WAT IS YIN YOGA

Yin Yoga vertegenwoordigd rust en diepe ontspanning. De meeste yogastijlen hebben een dynamisch Yang-karakter. Tijdens oefeningen worden spieren getraind met als doel deze goed in conditie te houden. Spieren zijn “yang-achtig”, en houden van beweging. Dit is in tegenstelling van Yin Yoga, dat zich voornamelijk richt op bindweefsels – botten, gewrichten, pezen, ligamenten en fascias.

EFFECTEN VAN YIN YOGA

Yin Yoga is gebaseerd op de kennis van traditionele Chinese geneeskunde. Door intensief op energiebanen (meridianen) in te werken kan het worden vergeleken met acupunctuurbehandeling. Oefeningen helpen meridianen te zuiveren, blokkades op te heffen, zodat levensenergie (qi) op een evenwichtige manier kan stromen. De fysieke conditie van ons lichaam is verbeterd en een bevrijdend, ruimte creërend gevoel voor vreugde, gemoedsrust en balans vindt zijn plaats in de geestelijke gemoedstand.

YIN YOGA SPECIALITEIT

● vanuit het externe gezichtspunt

Bereiken we dieper niveau – zogeheten witte lichaam. Onder benoeming witte lichaam begrijp men bindweefsels, gewrichten, pezen, ligamenten, fascias. De benoeming komt van kennis, dat in de witte lichaam geen bloed in stroomt maar gelei- achtige vloeistof. Het belangrijkste onderdeel van deze vloeistof is hyaluronan bekend voor zijn visco-elastische eigenschap en vermogen om water aan zich binden. Hyaluronan vervult in het lichaam talloze diverse chemische en fysische functies. Witte lichaam slaat meer spanning op dan de spieren, en heeft ook langere tijd nodig zich te ontspannen en te regenereren. Om witte lichaam te laten ontspannen moeten houdingen langer 1-5 minuten vast gehouden. Dit veroorzaakt dat de spieren ,yang delen van het lichaam, worden niet gebruikt en zo wordt een toegang gemaakt tot een dieper niveau van het witte lichaam. In dat moment wordt ook aanmaak van hyaluronan bevordert.

● vanuit intern gezichtspunt

Door focus op je eigen lichaam en adem, wordt ruimte voor innerlijke rust en stilte gecreëerd. Er is geen evaluatie van de lichaamshouding maar observatie en volledige acceptatie en overgave eraan over.

HOE WORDT YOGA BEOEFENT

In elke houding zijn we op zoek naar het beste voor ons lichaam. We gebruiken hulpmiddelen zoals / bolsters, blokken, kussens, dekens, etc. We zullen ons laten “smelten” in de houding, met behulp van kracht van ademhaling en ontspanning. We leren onze mogelijkheden te accepteren, we vergelijken ons met niemand. Het enige dat telt is het aangename gevoel dat we hebben bij het naturlijke manier van beweging.

VOOR WIE IS YIN JOGA

*Beginners (yoga-ervaring is niet verreist) De lengte en intensiteit van de verschillende houdingen kunnen individueel worden aangepast. *Sporters Het is geen alternatief voor krachtige, sportactiviteiten maar kan een evenwichtige aanvulling zijn.

*Alle leeftijden

WAAROM IS YIN YOGA GOED

Studies tonen aan dat zelfs één les per week een gunstig effect heeft op rust, slaap en levensritme.

● Verbetert de lenigheid, vooral gewrichten en onderrug

● Verhoogt de gezamenlijke talgproductie

Bevordert productie van hyaluronan

● preventie van osteoporose, resp. zijn vooruitgang

● Voedt en versterkt interne organen

● Verbetert de immuniteit

● Maakt een verstijfde wervelkolom, door langdurig zitten of overbelasting, weer los

● Harmoniseert de energiestroom in het lichaam

● Helpt ontspannen en regenereren

● Verbetert concentratie en perceptie

● Vermindert hyperactiviteit

● Geeft een gevoel van vreugde, optimisme

WANNEER IS YIN YOGA NIET GESCHIKT

● In geval van geavanceerde osteoporose

● Bij ernstige wervelkolom- en knieklachten

Bij twijfel, raadpleeg je huisarts

WAT YIN YOGA LES INHOUDT

60 minuten van meditatie, yin yogaoefeningen en ontspanning

WAT MEE TE NEMEN

Comfortabele sportkleding Warme sokken Warm sweatshirt 1 handdoek en 1 warme deken yoga mat, evt. 2 yin yoga blokken PRIJS: 10 EURO een les van 60 minuten.