Compleet verzorgde vierdaagse retraite in Myjava, Slowakije

Yoga voor gezonde rug en vitaliteit

Onze levensstijl is in de loop der jaren veranderd en we bewegen veel minder. Deze manier van leven komt tot uiting in onze gezondheid. Onze spieren verzwakken geleidelijk en een verkeerde houding en gebrek aan beweging kunnen verschillende klachten veroorzaken.

Veel voorkomende klachten zijn rugpijn, problemen met de wervelkom, pijn in de onderrug en hoofdpijn. Klachten die vaak gerelateerd zijn aan stijve spieren in de rug. 

Veel mensen herkennen zich in deze klachten en de enige oplossing om deze klachten te behandelen is om regelmatig aandacht aan lichaam en geest te besteden.

De wervelkom is een fundamentele pijler in ons lichaam. Als deze verzwakt is voelen we pijn bij het staan, zitten en lopen. Rugpijn kan van normale dagelijkse activiteiten een complete beproeving maken. Hoewel pijnstillers een tijdelijke oplossing zijn, zijn deze vanwege hun negatieve bijwerkingen zeker geen oplossing voor op de lange termijn. 

De basis is een goede lichaamshouding. Hiervoor moeten we een solide en flexibele wervelkolom hebben. De spieren moeten regelmatig in beweging zijn, zodat ze niet verkorten en niet stijf worden, en tegerlijkertijd moeten ze sterk genoeg zijn om ons lichaam de hele dag in een gezonde positie te houden.

Yoga is een combinatie van oefeningen die alle spieren op het lichaam gelijkmatig verterken, strekken en ontspannen. Regelmatige beeging zorgt voor een gezonde en sterke rug.

Het is raadzaam om specifieke oefeningen te doen als aanvulling op actieve sporten zoals zwemmen, hardlopen of fietsen, om overbelaste spieren te ontspannen.

Elke groep oefeningen kan een belangrijke betekenis vervullen.

Versterkende oefeningen versterken de spieren, helpen rug blokkades te voorkomen en stellen het lichaam in staat om de juiste positie van het lichaam vast te houden.

Rekoefeningen ontspannen stijve en verkorte spieren.

Spinale oefeningen ontspannen diepe stabilisatiespieren.

Vitaliteit

Het principe van vitaliteit is creatieve activiteit. De manier om een vitaal menselijk leven te onderhouden is altijd activiteit. Het menselijk lichaam heeft het vermogen om altijd in balans te blijven, met behulp van stromende energie.

Stromende energie is dus de basis van alles. Als we ons niet goed voelen, moe zijn, dan zit er ergens een energetische blokkade. Dit beïnvloedt ons hele systeem op alle niveaus: fysieke, mentale, emotionele en energetische.

Soms is maar weinig nodig om weer in balans te komen. Het is maar de terugkeer naar onszelf.

Yoga is een activiteit waar we door meditatie, oefeningen en ademhaling terug keren naar onszelf.

….en dat is het allerbelangrijkste om in evenwicht te kunnen leven.

Yoga lesen voor de gezonde rug en vitaliteit worden gegeven in:

Wijkckplein,

Zoomwijkplein 11, Oud-Beijerland

Tijden

Dinsdagavond: 19:00 – 20:00h

16, 23 januari
6, 13, 27 februari
5, 12, 19, 26 maart
2, 9, 16 april
14, 21, 28 mei
4, 11, 18, 25 juni
2 juli

Graag vooraf aanmelden.

Yoga oefeningen zijn een ideale preventie tegen pijn en chronische klachten in de wervelkom en helpen bestaande klachten te verlichten of te verhelpen.

Elke les wordt zorgvuldig aangepast op de behoeftes van de deelnemers en omvat o.a. wervelkom oefeningen, anti-artritische oefeningen en oefeningen om stijve en verkorte spieren te versoepelen. Meditatie is een belangrijk onderdeel van elke les. Het resultaat is een energiek en vitaal gevoel na elke les.

Docent: Jozefina Voogt, gecertificeerd Yin Yoga, Hatha Yoga, Power Yoga docent en Massage Therapeut.

Raadpleeg altijd vooraf uw huisarts.