Compleet verzorgde vierdaagse retraite in Myjava, Slowakije

Restoratieve yoga – herstellende yoga.

Zoals de naam al doet vermoeden, “herstelt” deze stijl van yoga het lichaam naar zijn parasympathische zenuwstelselfunctie.

Zacht, ondersteunend en therapeutisch zijn slechts een paar woorden die herstellende yoga beschrijven. In de kern is herstellende yoga een praktijk van passieve genezing.

Deze yogastijl staat bekend om zijn vermogen om het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit is het “rust en verteer” die op zijn beurt het lichaam helpt rusten, genezen en het evenwicht herstellen. Het is deel van je zenuwstelsel dat helpt om basisfuncties te laten werken zoals ze zouden moeten

Het is een yogastijl die fysieke, mentale en emotionele ontspanning aanmoedigt.

Deze helende yoga wordt beoefend in een langzaam tempo met ondersteuning van bolsters, kussentjes, dekens…

Stilte, ontspanings muziek, ademhalings technieken, aromatherapie en meditatie zijn basis van deze yoga stijl.

De resultaat is opheffing van blokkades op fysieke, mentale, emotionele, energetische en spirituele niveaus.

Geschikt voor iedereen.

Door gebruik maken van langere asana’s (fysieke houdingen) en diepere ademhaling, helpt herstellende yoga de ontspanningsreactie uit te lokken. Deze reactie kan helpen de ademhaling te vertragen, de bloeddruk te verlagen en een gevoel van kalmte en verhoogd welzijn te produceren.

Een belangrijk kenmerk in herstellende yoga is het gebruik van rekwisieten zoals blokken, bolsters of dekens. De rekwisieten helpen je om passieve houdingen langer vast te houden zonder je spieren te belasten of te vermoeien. Het stelt je ook in staat om je comfortabel en ondersteund te voelen, ongeacht je ervaring met yoga.

En omdat je wordt aangemoedigd om volledig te ontspannen in de houding terwijl je je concentreert op je ademhaling, stelt herstellende yoga je in staat om spanning in je spieren voor langere periodes los te laten zonder ongemak.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?
Ontspant je lichaam en geest.

Verminderd stress en angst

Verlaagd cortisol – stresshormoon

Kalmeert het zenuwstelsel.

Verbetert je humeur.

Bevordert ontspanning en diepe ademhaling, die volgens onderzoek depressieve symptomen kan verminderen.

Vermindert chronische pijn. Onderzoek, heeft aangetoond dat yoga kan helpen bij het verminderen van pijn geassocieerd met hoofdpijn of rugpijn, evenals artrose.

Verbetert de slaap. Studies, hebben aangetoond dat het toevoegen van yoga aan je dagelijkse routine kan helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Verbetert het welzijn. Naast lagere niveaus van stress, hebben onderzoekers, ook ontdekt dat het regelmatig doen van yoga kan resulteren in minder vermoeidheid, meer kracht en een verbeterd welzijn.

Zacht voor je lichaam. Restorative yoga is over het algemeen veilig en wordt vaak aanbevolen voor mensen met acute of chronische verwondingen.

Werkt als onderdeel van een algemeen behandelplan voor chronische gezondheidsproblemen. Mensen met een chronische ziekte kunnen baat hebben bij een regelmatige beoefening van yoga.

Uit een overzicht uit 2018 van studies, bleek dat mensen met kanker die yoga beoefenden een verbetering van hun psychologische en fysieke symptomen rapporteerden, evenals een verbeterde kwaliteit van leven.

Veilig om uit te voeren tijdens de zwangerschap. Herstellende yoga is gemakkelijk aan te passen en veilig om te beoefenen tijdens de zwangerschap. Het American College of Obstetricians and Gynecologists rangschikt prenatale yoga als een van de veiligste manieren om te oefenen tijdens de zwangerschap.